De bijnaam van dit Twentse natuurgebied luidt ‘De tuin van Nederland’. Dichtbij het stadje Ootmarsum ligt dit prachtige gebied met schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.

Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Het Springendal is 335 hectare groot en strekt zich uit tot aan Vasse (gemeente Tubbergen). Enkele historische grafheuvels zijn er te vinden en zelfs de resten van een hunebed.

Textielbaron

Rond 1920 werd Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen (bolakkers die doorbemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen er een aantal fantastische Twentse boerderijen.

Bronnen en beken

Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.

Het Springendal is een prachtig natuurgebied om te wandelen of te fietsen.

Informatie

Locatie: Hooidijk (parkeerplaats Brandtoren), 7662 PB Hezingen
Website: VVV